Er is ondertussen een flinke discussie ontstaan over de audioformaten DTS master Audio en TrueHD. Want welke is nu echt het beste en past het beste bij jouw televisie? En het antwoord is eigenlijk beide, want beter dan deze formaten kun je het voorlopig niet krijgen.

Het zijn beide coderings-formaten voor audio bij films, maar in tegenstelling toto het Dolby Digital formaat, is er geen kwaliteitsverlies in vergelijking tot de oorspronkelijke opname-mix. Het maakt kwalitatief niets uit welke formaat er gebruikt wordt, want het eindresultaat zal exact hetzelfde zijn.

Maar hoe wordt dit precies gedaan?

Bij formaten zoals de Dolby Digital en MP3 wordt de informatie uit het signaal verwijderd die onhoorbaar is, waardoor de audio-bestanden veel kleiner gemaakt kunnen worden. Dit wordt ook wel lossy compressie genoemd.

Echter de nieuwe formaten laten niets weg, maar comprimeren het audiosignaal zoveel mogelijk, wat ook wel lossless compressie genoemd wordt. Je kunt het vergelijken met het zippen van computerbestanden, daar ook geen bestanden verloren gaan. Deze codecs weten dus vooral goed om te gaan met audio en vooral meerkanaals audio.

About the author